Turisme

Hotell 

Guatemala har et stort utvalg av i hotell, men det kommer selvfølgelig an på hvor i stedet du befinner deg. Du får hotellrom og rom i alle standarder, fra enkel standard til ren luksus, alt ettersom lommeboka. I turistbyene som Antigua, Chichicastenango og ved Atitlansjøen har du flere standarder og prisnivå å velge mellom. Det er ikke vanlig å inkludere frokost på hotellene i Guatemala slik at det er vanlig å ta måltidene utenom i byene/landsbyene på cafe. Og husk at toalettpapiret kaster du i søpla!

Mat 

I Guatemala er det stort utvalg av mat og restauranter. Bønner (frijoles) og tortilla (mais-lompe) spises ved siden av de fleste måltider. På småsteder og i landsbyer er det lokale kafeer, matmarkeder og et variert utvalg av retter hele dagen. Det er mye fritert, meksikansk mat og lokal guatemalansk gatemat å få tak i til en rimelig penge. Vann selges på flasker alle steder og noen steder kan du få vann på pose for 1 Quetzal. Snacks og vann selges også ombord i lokalbussene.

Språk 

Spansk er språket og snakkes av de aller fleste. Indianerne snakker ulike dialekter og stammespråk som avhenger av område, og i disse områdene er spansk fraværende. Å lære seg noen ord spansk, høflighetsfraser, er ikke så dumt før man reiser til landet. Spesielt tallene er viktig for å kunne prute på markedene.

Penger

Quetzal er pengeenheten i Guatemala. Det beste er å ha med dollar i kontanter og ta ut kontanter på Visakort. Man bør være oppmerksom på at minibanker i Guatemala har en relativt lav grense for maks uttak. De fleste gir bare opptil 1000 (enkelte opptil 2000 Quetzales).

VISA og MasterCard kan brukes som betalingsmiddel, men ikke på markedene der du sannsynligvis vil handle mest. Husk et pengebelte eller en pengeveske til å gjemme under klærne.

Det er lett å regne om quetzaler til norske kroner da kursen blir omtrent 1 til 1, men dette kan jo variere med dollarkursens endringer.

Reisedokumenter

Visum er ikke nødvendig, men selvfølgelig gyldig pass – det bør ha noen måneders gyldighet etter avreise. På flyplassen får du et visum ved ankomst.

Ingen andre dokumenter er nødvendig å vise, men du kan legge fram returbilletten hvis de ønsker å sjekke den. Ta med kopi av de viktigste sidene i passet ditt. Det er greit å ha hvis du mister originalen, eller som identifikasjon hvis du ikke har originalpasset. Kopi av flybilletten og passet hos noen i Norge du kan nå på telefon, er også en fordel.

Sjekk reiseforsikringen din. Det er helt nødvendig å ha reiseforsikring. Vær sikker på at den er gyldig, vit hva den dekker og hva du skal gjøre hvis noe skjer. Skriv opp og ta med eventuelle viktige telefonnummer etc. En avbestillingsforsikring er nødvendig, men dette ligger i de fleste reiseforsikringer i dag.

Helse

Anbefalte vaksiner for korte opphold: Hepatitt A, Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio, Gulfeber, Malaria

Anbefalte vaksiner for lengre opphold: Hepatitt A, Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio, Gulfeber, Malaria, BCG-vaksine (tuberkulose), Rabies, Tyfoidfeber.

Bagasje 
Guatemala har et variert terreng og ryggsekk er derfor det mest praktiske om du ønsker å utforske både luksuriøse sider av landet, men også landsbygda. Bag, ryggsekk og en dagstursekk er greit. Det er også viktig med gode sko, både sandaler som kan brukes til både strand og by, men også fjellsko. En hengelås eller annen låsemekanisme er en fordel.

Bagasjekvote på flyet er vanligvis 20 kg men det avhenger av flyselskap.

Bekledning

Noen av stedene som besøkes vil ha noen begrensninger når det gjelder bekledning – spesielt for kvinner/jenter. Skjørt/langbukse og T-skjorte vil imidlertid alltid være greit. Man kommer langt med å ta forhåndsregler, bruke sunn fornuft og vise respekt. Du trenger imidlertid ikke mye finklær, selv på de beste restaurantene vil du komme inn i vanlige fritidstøy og joggesko går også overalt.

Ta med et håndkle til eventuell bading – det kan mangle på noen av hotellene også!

Dagene er varme (20 grader og over) og nesten alltid med sol, men kvelden kan bli litt kjøligere.

Internett

Guatemala har internett-cafèer på større steder. Der kan du sende og lese e-post. Dette er derfor den enkleste måten å holde kontakt med Norge på. Norsk mobiltelefon fungerer ikke, men for ca 100 Quetzal kan du få tak i en brukbar mobil som vil vare hele oppholdet. Du kan kjøpe kontaktkort fra Tigo, Claro og Movistar.

Tidsforskjell

8 timer etter Norge om vinteren – 7 timer om sommeren.

 

Innholdet på denne siden er basert på Ecuator. Latin-Amerika for alle.