Kultur

Apocalypto og Mayakulturen

Mysteriet i jungelen i Mel Gibsons blodige filmdrama «Apocalypto» tar kinogjengerne tilbake til mayakulturens undergang. I jungelen i Mellom-Amerika kan du selv klare til topps på mayaenes imponerende pyramider.

Tre Oscar-nominasjoner, en voldsom debatt i USA om «én av tidenes mest voldelige filmer» og anklager om rasisme mot urfolk. Mel Gibson skapte bølger med sin daværende nye film der hoder ruller ned pyramidetrapper og bankendene hjerter løftes opp mot solen under ofring til gudene. Den australske filmsakeren takkes likevel av fagfolk for å ha trukket frem gåten om mayakulturen i Hollywoods rampelys. Arkeologen Richard Hansen, som har vært fagkonsulent for «Apocalypto», karakteriserer i et intervju med nettstedet archeology.org filmensom er unik mulighet til å vise frem mayaenes storslagene bidrag til verdenshistorien.

El Mirador 
Filmen er skutt på Yucatán-halvøya i Mexico, hovedsakelig med lokale amatørskuespillere som snakker dialekten yukatek maya. Handlingen og inspirasjonen til filmen stammer imidlertid fra utgravninger som er gjort lenger sør, i El Mirador i Guatemalas delstat Petén, i det området ekspertene kaller «mayakulturens vugge». Richard Hansen, som i mange år har ledet det arkeologiske arbeidet ved El Mirador, forteller at han ble oppringt etter at Mel Gibson hadde sett dokumentarfilmen «Dawn of the Maya» om hans arbeider.
Arkeologen medgir at filmskaperne har tatt seg visse kunstneriske friheter med fargerik kroppsmaling og ben som er stukket gjennom neser. Noe annet som må tas på samme konto, er scenen der spanske conquistadorer dukker opp bortimot 600 år før tiden. Alle eksperter er nemlig enige om at den klassiske mayakulturen falt sammen rundt år 900. Det skal ha vært da de forlot sine store tempelbyer, uvisst av hvilken grunn. Hansen påpeker likevel at filmen gir et realistisk bilde av mayaenes liv under kollapsen av deres sivilisasjon.

Astronomi 
Mens de fleste europeere var opptatt med primitivt jordbruk, jakt og fiske, etablerte mayaene fra ca. 600 år f. Kr. enorme bysivilisasjoner med imponerende pyramidearkitektur. De behersket avansert matematikk og hadde mye viten om astronomi. Fra pyramider som ble brukt som sol- og måneobservatorier, kunne de eksakt forutse hendelser som sol- og måneformørkelser. De utviklet sin egen kalender, og var tidlig ute med et hieroglyfisk skriftspråk, trolig arvet fra olmek-sivilisasjonen ved den mexicanske Golf-kysten, også det lenge før vårt eget år null. Kongelige og et eget presteskap ledet seanser med rituell ofring, der mennesker ble likvidert og tappet for blod for å blidgjøre gudene.

Helikopter 
El Mirador ligger helt nord i Guatemala, i et vanskelig tilgjengelig område der du finner den aller siste enklave av uberørt regnskog i Mellom-Amerika. Hit kommer du kun til fots, hest eller med helikopter. Flere selskaper flyr fra delstatshovedstaden  Flores, og flyturen tar ca. 45 minutter. Dollarsedlene flagrer fort. Regn med ca. 550 dollar pr. flytime. Du kan fly til Flores direkte fra både Guatemala City, Belize og Cancún i Mexico.

Tikal
Langt lettere tilgjengelig, og like imponerende, er ruinene i Tikal, rett sørøst for El Mirador. Visste du forresten at templene i Tikal har vært brukt som location for både James Bond filmen «Moonraker» (1979) og «Star Wars» (1977)?
De bratte stegene opp det 44 meter høye Tempel I, eller Den Store Jaguar, får du ikke lenger gå. Byggverket, som trolig ble fullført i år 695, er permanent stengt på grunn av faren for at enda flere turister skal slå seg ihjel i forsøket på bestigning. Trappene i Tempel II, Masketempelet, like ved, er i langt bedre stand. Så fra kronen på denne pyramiden får du fantastisk utsikt til Den store Jaguaren og storslagene Grand Plaza.

Et stykke unna har du også muligheten til å klatre nesten helt til topps på Tikals største pyramide, Tempel IV, som ruver hele 72 meter over det grønne skogteppet. Vår største opplevelse da vi besøkte Tikal for noen år siden, var likevel å observere solnedgangen fra det store astronomitempelet i Den Tapte Verden , den eldste delen av ruinområdet. Solen, en fruktig blodappelsin, gled sakte ned horisonten mens hundrevis av papegøyer og tukaner svevet mellom trærne. Her og der spottet vi silkeaper som svingte seg, og i det fjerne kunne vi høre brølapenes lystige ralling.

Populært 
Nasjonalparken i Tikal er nå én av de mest populære turistdestinasjonene i Guatemala, med opptil 1500 besøkende daglig i høysesongen. Hit kan du enten kjøre eller ta buss fra Guatemala City, eller aller enklest fly til Flores, som ligger en kort kjøretur unna. Er du smart, booker du hotell i nasjonalparken, slik at du kan lure deg inn på ruinområdet i god tid før solen står opp. Folk som bor på disse hotellene får nemlig komme inn ca. klokken 05, en time før vanlig åpningstid. Andre flotte mayaruiner er Chichen Itza, Palenque og Tulum i Mexico. Det siste stedet særpreges av templer som ligger på klipper helt ned mot de innbydende strendene i Mexicogolfen. Ruinområdet er kompakt, svært godt bevart og ett av de letteste å komme til for turister, ca. 120 kilometer sør for Cancún.

Skrevet av Sonja Svindal Granås.