Fangene av Sepur Zarco

Langvarige protester: Her fra den internasjonale dagen for urfolkskvinner utenfor nasjonalpalasset i Guatemala City. Foto: viacampesina.org, Kilde: Ijmonitor. 

Langvarige protester: Her fra den internasjonale dagen for urfolkskvinner utenfor nasjonalpalasset i Guatemala City. Foto: viacampesina.org, Kilde: Ijmonitor. 

Mandag 1. februar markerte en stor dag for Guatemalanske og latinamerikanske historiebøker. Ikke siden rettsprosessene i 2013 mot tidligere diktator Ríos Montt, har det vært andre rettssaker tilknyttet overgrepene under borgerkrigen i Guatemala. Montt ble for tre år siden funnet skyldig for folkemord og forbrytelser under hans diktatur-tid. Landet er i dag et prakteksempel på at det er aldri for sent å gjenvinne verdigheten. 

Den nåværende rettssaken omhandler overgrepene av urfolkskvinner utført i en militærbase ved navn Sepur Zarco under borgerkrigen. Der ble kvinnene regelrett holdt som arbeids-og sexslaver. I tillegg til seksuelle handlinger, ble de tvunget til å lage mat og vaske soldatenes skjorter – uten noen form for kompensasjon. Det systematiske slaveriet i leiren pågikk i 6 år. Mennene ble enten drept, tvunget til å bygge basen eller klarte å flykte opp i fjellene. Det tok 20 år etter fredsforhandlingene ble avsluttet før kvinnegruppene Unamg, MTM og Asociación Jalok U organiserte seg og tok ordet selv. De som ble igjen i skrekkleiren, de guatemalanske enkene. 

Denne uken, i Guatemala City, i samme rom hvor Montt ble funnet skyldig, trår nå mayakvinnene selv opp på talerstolen og, ved hjelp av tolk, blir endelig forstått. Dette er første gang at en nasjonal domstol i et land behandler anklager om seksuelle overgrep og slaveri som internasjonale forbrytelser. Også denne rettsprosessen har fått nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, og sendingene kan sees via direkteoverføringer på nett. 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s