Presidentvalget i Guatemala

Kilder: NRK og BBC

Kilder: NRK og BBC

2015 var selve valgåret også langt utover Norges grenser. Søndag var det presidentvalg i Guatemala, i annen omgang. Helt siden den historiske resignasjonen til tidligere president Otto Perez Molina i september, har befolkningen ventet på om det skulle bli den populære komikeren Jimmy Morales eller Sandra Torres som skulle få det mye omtalte oppdraget å lede landet videre. Politisk advokat Alejandro Maldonado har sittet som konstituert president fra Molina gikk av til ny president ble valgt. 

Etter første runde i høst ledet Morales, men hadde ikke fått over halvparten av stemmene. Morales gikk så av med seieren i natt (norsk tid) med 71 prosent av stemmene, mens Sandra Torres hadde en oppslutning på 29 prosent. Moromann Morales, som er kjent internasjonalt og kommer fra et omstridt militærveteranparti, har selv uttalt at han kan lite om politisk styring av et land. Og selv om det hadde vært interessant å ha hatt en kvinne i lederstolen, hadde hans konkurrent og sosialdemokrat Sandra Torres, også et mye omdiskutert parti i ryggen som ikke har oppfylt sine krav i internasjonal sammenheng. Hun var også gift med tidligere president av Guatemala Alvaro Colom. 

Uansett hvilken kandidat landet hadde valgt til president ville landet ha overrasket med en president uten særlig politisk erfaring eller landets første kvinnelige president. Alt er mulig i Guatemala, noe vi har fått bevist gang på gang siden april i vår hvor protestene mot korrupsjon og skandaler for alvor begynte. Det har på mange måter endt i seier for befolkningen, men spørsmålet er om landet får sin velfortjente nye epoke med Morales. En president mest kjent for en rolle som cowboy som nettopp blir president.

Morales kommer fra fattige og enkle år, har en økonomisk utdannelsesbakgrunn og blir sammenlignet med Donald Trump. Det mest merkbare er kanskje at hans parti (FCN) blir linket til det samme militæret som herjet under Guatemalas borgerkrig. Han har likevel uttalt at hans manko på erfaring er hans styrke. På en annen side er det sammensetningen av Guatemalas sittende regjering som er avgjørende for fremtiden. Et utradisjonelt valg er det uansett med en komikerpresident som allerede skaper overskrifter. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s