Guatemalaklubbens omtale av Ixcanul

Søndag 13. oktober gikk medlemmer fra Guatemalaklubben sammen for å se første visning av den guatemalanske storfilmen Ixcanul i Oslo. Vi var seks stk som hygget oss i lag på restaurant før visningen og ble møtt av andre Guatemala-bekjentskaper på Viktoria Kino i Vika. Latin-Amerikagruppenes styreleder Marianne Gulli innledet før filmen og Guatemalas ambassadør var også til stede. Det ble en minnerik visning av en film som har vært en stor overraskelse i internasjonal sammenheng og er Guatemalas bidrag i Oscar-kategorien Beste utenlandske film. Ixcanul vant også Sølvbjørnene 2015 under Berlinalen og har høstet priser under festivaler i Hong Kong og Sydney. 

Dette er vår dom av filmen: 

Først og fremst er Ixcanul en realistisk og jordnær estetisk flott film om et kjent tradisjonelt og kulturelt tema fra Guatemala i nyere tid. Det skulle være grunn god nok til å se nettopp denne filmen fremfor andre dokumentarer om samme tema. Filmen har et feministisk aspekt, men viser samtidig den daglige kampen til urfolk helt generelt. 

En stor grunn til at filmen lykkes så godt som den er gjør, er de gode skuespillerprestasjonene. I sær ble vi imponert over María Telón som spiller Juana, mor til Maria (Maria Mercedes Coroy). Sistnevnte overbeviste også som uerfaren debut-skuespillerinne. Det er tydelig at det er en guatemalansk regissør, kjent i området, som har stått for regien og som har hatt sitt fokus på de rette elementene. Regissør Jayro Bustamente har først og fremst vektlagt samspillet mellom mor og datter med dømmende menn stående i bakgrunnen, og det er dette som er det sentrale i filmen. Han klarer å formidle den stillheten på landsbygda og følelsesaspektet i dagliglivet på kaffeplantasjen selv om det ikke sies så mye blant rollefigurene. 

Ixcanul gir et innblikk i den kompliserte verden lokalbefolkningen lever i og i forhold til byråkratiet. Språkutfordringer, seksualitet, forventninger og tradisjoner er andre sentrale stikkord. Filmen tar oss med på landsbygda hvor jenters oppgaver er å bidra i hus og hjem, hvor fremtiden bestemmes av den mannen som legger hånd på henne. Den viser den harde realiteten av at drømmer om en annen femtid langt borte og fantasier om den man faktisk ønsker å være sammen med, er fjern og uoppnålig for de uten utdanning, penger og spanskkunnskaper. Kynismen i hvordan folk bruker egen makt og posisjon til å styre andre, fikk oss til å ville lukke øynene – men til syvende og sist juble over en fremraget god og moderne laget film fra eget fødeland.  

Kilde: Film fra Sør

Kilde: Film fra Sør

Ved festivalens slutt kom nyheten om at Ixcanul var juryens store vinner av hovedprisen Sølvspeilet. Prisen på 50 000,- går da til den distributøren som ønsker å kjøpe filmrettighetene, noe som vil si at vi mest sannsynlig vil få se Ixcanul på norske kinoer. 

Les hva Guatemalaklubbens foredragsholder i sommer, Mariel Aguilar Støen, førsteamanuensis ved senter for miljø- og utvikling, sier om Ixcanul på nettstedet Radikal Portal. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s