Guatemalanske tenner stilles ut

Hele 300 guatemalanske tenner stilles ut i Moss!

Fra 24.Oktober til 22.november kan du få med deg utstillingen VERK i Moss kunstgalleri. Kunstutstillingen er av keramiker Hanne Lunder og basert på guatemalanske tannverk på porselen. 

Samlingen og prosjektet er basert på Lunders reiser til Guatemala som hjelpearbeider ved den norskdrevne helseklinikken Clinica Noruega, nord i Guatemala. De 300 tennene som nå stilles ut ble trukket ut på ni dager. Lunder som har reist til landet 70 ganger siden 1988, sier selv at å få trukket ut en vond tann utgjør selve forskjellen mellom himmel og helvete for lokalbefolkningen.

– Jeg tok tennene med meg hjem til Norge, telte de opp – og sorterte de etter over- og underkjeve. Tenner er det sterkeste vi har i kroppen, det som varer lengst. Ingen tenner er like. Når alt annet er borte, kan mennesket identifiseres ved hjelp av tenner. I hvertfall i den vestlige verden, sier Lunder. 

Lunder fikk på den måten oversikt over når de ulike tennene ble trukket og hver tann fikk et nummer før de ble brent i gassovn. Underveis har hun forhørt seg med tannlege som anerkjente prosjektet og sluttresultatet er nå 300 tenner portrettert på 4 10×10 cm porselensplater. 

– Det har vært viktig for meg å bruke alle tennene som ble trukket ut. Noen er kopiert og modellert i stor størrelse. Hver flate er studert og overført i massiv porselen, sier Lunder.   

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s