Valget er i gang

Foto: Soy502.com

Foto: Soy502.com

Etter at ekspresident Otto Pérez Molina gikk av fredag, skyndte 7,5 millioner kvalifiserte guatemalanere seg til valgurnene for å stemme ved søndagens valg. Dette var den første av to valgrunder som skal bestemme Guatemalas sittende kongress og fremste ledere for de neste fire årene, og forhåpentligvis være starten på landets mer demokratiske fremtid. 

Det hele hadde vært avgjort søndag om en av kandidatene fikk halvparten av stemmene. Tidligere komiker og sentrumspolitiker Jimmy Morales (46), ligger an til å vinne presidentvalget med 24,4 prosent oppslutning, skriver Aftenposten som dekket saken mandag. Arikkelen kan leses her.  Forretnings- og høyremann Manuel Baldison og tidligere førstedame Sandra Torres ligger på henholdvis andre- og tredjeplass på meningsmålene. 

Blant de 14 kandidatene er også Efrain Rios Montts datter Zury Mayté Ríos Sosa de Weller. Montt som var Guatemalas president i perioden 1982-83 da militærregimet herjet og stod som ansvarlig for overgrepene under borgerkrigen der 200 000 av lokalbefolkningen ble drept. 

Foto:republicagt.com

Foto:republicagt.com

Politisk advokat Alejandro Baltazar Maldonado Aguirre sitter som konstituert president frem til januar når ny valgt president skal formelt overta sitt embete. Aguirre har tidligere sittet som utdanningsminister og Guatemalas ambassadør i FN,og vært dommer av den konstitusjonelle domstolen. Det hele avgjøres 25. Oktober. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s