Landrapport fra PLAN 2014

Når en familie lever i fattigdom, er det ofte barna det går hardest utover. Kanskje må de gå sultne. Kanskje må de slutte på skolen. Kanskje må de gifte seg altfor tidlig. Plan arbeider for at alle familier skal kunne forsørge barna sine på en god måte. Det krever grunnleggende kunnskap om helse, utvikling og utdanning. Det krever også at familiene har ressurser som gir dem frihet til å gjøre gode
prioriteringer.

I 2012 ble hvert fjerde barn i Guatemala født av jenter under 15 år

Det finnes over en milliard unge mellom 15 og 24 år i verden. På globalt nivå utgjør de halvparten av alle arbeidsledige, og det er de som er mest utsatt for å måtte ta på seg farlige og dårlig betalte jobber. Dette skaper problemer ikke bare for ungdommen selv, men også for familien og samfunnet som følge av tapt produktivitet og sosiale kostnader. Arbeidsledigheten blant unge i Guatemala er høy. For å sikre ungdommer et best mulig springbrett for å komme seg ut i arbeidslivet, kreves det utdanning og tro på at de kan få det til. I fjor mottok 3 551 elever stipend fra Plan for å kunne fullføre skolen, og 280 ungdommer
deltok i yrkesopplæring for å komme seg ut i arbeidslivet.

I 2012 ble hvert fjerde barn i Guatemala født av jenter under 15 år. I mange land i Latin-Amerika er det kulturelle forventninger blant unge til at jenter gifter seg og får barn tidlig. Deres mødre ble selv gravide i ung alder, og ofte følger døtrene i samme fotspor. Machokulturen fører med seg et press på gutta til å gå tidlig fra gutt til mann ved å debutere seksuelt svært unge.

Tidlig graviditet fører ofte til at gutter og jenter dropper ut av skolen i ung alder. I fjor deltok 7 539 ungdommer og 3 511 foreldre i opplæring i seksuell helse og temagrupper for å forhindre tidlig graviditet.

Den enorme økningen av vold og drap i flere land i Mellom-Amerika førte til en stor bølge av barn som reiste alene til USA i 2014. Foreldre er desperate etter å gi barna andre muligheter enn å ende opp i kriminelle gjenger. Det var forventet at nærmere 90 000 barn kom til å krysse
grensen til USA alene i løpet av fjoråret. Hovedstrømmen kommer fra Honduras etterfulgt av Guatemala og El Salvador. Barna er utsatte og sårbare, alene på flukt. Etter at Plan og andre organisasjoner varslet myndighetene, og fikk satt saken høyt oppe i nyhetsbildet, så man
heldigvis at tallet på barn som ble sendt bort alene gikk drastisk ned.

Hentet fra Plan Norge sine nettsider. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s