Boka: Mitt Guatemala, fargenes og kontrastenes land.

Boka formidler et sterkt møte med mennesker og miljøer forfatteren har blitt kjent med gjennom mer enn 20 år. 
Til sammen blir det en fargerik og innholdsmettet bok om landet, kulturen og menneskene. Her fortelles historier om både undertrykking og fattigdom, men også om en ukuelig livskraft og en frodig kultur. Dette er boken for alle som vil tett på et Latinamerikansk land. Rikt illustrert med et eksklusivt utvalg bilder.

Hanne Lunder har bodd i Guatemala og besøkt landet over 30 ganger. Hennes nære relasjoner og glødende engasjement gjør boken til både spennende og innsiktsfull lesning.

BOKANMELDELSE:

”Mitt Guatemala” av Hanne Lunder, 220 s. kr 348 (butikkpris).
Anmeldt av Tore Larsson

En mektig radiator på en fargerik buss møter deg når du åpner tekstsidene i ”Mitt Guatemala”. Det kan tolkes symbolsk: Her blir du tatt med på en fantastisk rundtur i et fargesprakende land, Guatemala. Boka er en sammenhengende kjælighetserklæring til dette landet, en kjærlighet forfatteren heller ikke legger skjul på. Guatemala er, som det står i frontruta på den omtalte bussen, ”Bendición de Dios”, en Guds velsignelse.

Det er m.a.o en svært personlig bok, men det personlige blir aldri selvbeskuende. Det er landet og folket vi først og fremst møter. Mye i hverdag, noe i fest, bak ligger alltid mystikken og tradisjonene.

Jeg har reflektert over mulige reaksjoner på boken hos ulike målgrupper. For oss som har blitt noe kjent med Guatemala skulle den være en stadfestende åpenbaring av noe som har gitt oss inntrykk for livet; lyset, fargene og luktene – så ulikt alt her hjemme. For dem som her møter Guatemala gjennom tekst og bilder for første gang: En eksotisk fascinasjon som burde avstedkomme sparing til en flybillett omgående.

Vi tas med til de fleste sider ved Guatemala: Geografi, historie, religion, kulturformer, håndverk, sosiale relasjoner – for å nevne noe. Og vi får være med Hannes familie et helt år i ”trelandet” (Guatemala), det året de bodde i Agua Blanca i Aguacatán/Huehuetenango. Ett år i huset som Maria og Pedro lånte ut, og som Hanne og Rune ga en skikkelig oppgradering. Det er klart at et slikt år ”der ingen turister kommer” gir et helt spesielt grunnlag for å skrive bok som kommer inn under huden på Guatemala og folket der. Men boka tar pulsen på landet som helhet, for livet i Aguacatán er bare en brøkdel av denne fargesprakende åpenbaringen. Ikke minst dette bærer boka: Et utall av fascinerende fotos, tatt og sett fra en kunstners synsvinkel.

Hannes første besøk i landet var i året 1988. Høyland og jungel, vakre barn og mange militærposter – det er borgerkrig ennå, i 8 år til.

Hun drar med buss inn fra og tilbake til Mexico, Palenke. Der slutter innledningskapittelet: ”Guatemala har kommet under huden min. Alle de annerledes luktene, markedene og fargene slåss om min oppmerksomhet, mengder med leirkrukker som brukes; dette er bare noen av inntrykkene… Jeg vet hvor jeg skal reise igjen, og igjen og igjen.”

Dette er årets jule- eller nyttårsgave! Den kan leses og beskues fotografisk bit for bit. Men faren for å bla stadig videre i fascinasjon er stor…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s